недеља, 16. мај 2010.

REKREACIJA

Ako trazite mjesto idelano za odmor od brzog tempa zivota, onda morate obavezno posjetiti Kotor. Prijepodnevni zivot dosta je ustaljen, da bi nakon poslijepodnevnih sati sve ulice, kako Straog grada tako i duz gradske rive, bile preplavljene setacima i svima kojima nocni izlasci predstavljaju pravilo koje se ne krsi.

Glavno mjesto gdje sve svi srijecu je gradska riva, duz koje se najcesce mozete vidjeti sa onima koje ste tek upoznali ili gdje uspostavljate nove kontakte i poznanstva. Od gradske rive dalje, vodi uska saobracajnica ili „donji put“ ka mjestu Dobrota, duzine oko 7 kilometara, idealno za pjesake, bicikliste pa i za dzoging.

Ljeti su jako interesantna mjesta Prcanj, Stoliv, Perast i Risan. Ta mjesta, nalaze se s jedne i druge stane kotorske luke. Kao stvorena su za ljubitelje opustanja i tisine. S obzirom da pjescanih plaza u Kotoru nema, lako se mozete uz pomoc: taksija, taksi-kombija, turistickih taksi-brodica ili u sospstvenoj reziji odvesti do tivatskih plaza. Veliki ih je broj, ali odabir neka bude na Vama. Predlazemo samo neke: Plavi horizonti, Kalardovo ili Oblatno.

Ukoliko to nije Vas izbor mozete krenuti ka Herceg Novom, i u tom gradu provesti jedan lijep ljetnji dan. Za kupanje i suncanje van Kotora, naravno, predlazemo i metrololu turizma Budvu. Do Budve ima 25, a do Herceg Novog 35 kilometara. Ali kada ste na odmoru sve je blizu, na Vama je da samo izaberete: brojnim taksi-kombijima, redovnim autobuskim linijama, rent-a car vozilom ili sopstvenim kolima, u svakom slucaju stizete na izabranu destinaciju. Takodje, tokom ljeta duze izlete, organizuje i putnicki brod „Jovan“ koji je tokom citave ljetnje sezone usidren u kotorskoj luci i nudi krstarenje ka Herceg Novom ili preko Tivta i Budve ka Baru.

Kotor je i grad sporta. Najavise je poznat po vaterpolu, jer od davnina u Kotoru uspjesno radi vaterpolo skola kluba „Primorac“.Taj klub posjeduje zatvoreni olimpijski bazen te otvoreni bazen u moru u blizini kotorske luke. U Kotoru postoji i fudbalski stadion, teniski tereni i tereni za male sportove.

Poslednjih godina ponovo je u Kotoru revitalizovano jedrilicarstvo. Organizuju se regate, a u jedrilicarskom klubu „Lahor“ ponovo stasavaju uspjesni jedrilicari. Postoji i ronilacki klub „Zubatac“ u kojem postoji mogucnost iznajmljivanja opreme. Pri samom rukavcu Bokokotorskog zaliva, voda je mirna te je nekoliko poslednjih zima, to mjesto idealno za pripreme veslaca, uglavnom ekipa iz Rusije.

Kotor je zanimljivo mjesto i za ljubitelje planina. Prema vrhu Sv. Ivan, iznad Kotora, vodi staza idealna za ljubitelje pjesacenja. Staza dalje vodi ka prevoju Krstac na planini Lovcen, (visina 965 m), odakle se dalje pjesaci ka Pestingradu (1098 m) ili ka Jezerskom vrhu (1657 m), drugom po visini na Lovcenu, gdje se nalazi velicanstveni mauzolej Petra II Petrovica Njegosa, crnogorskog vladike i pjesnika. Takva pjesacenja organizuje kotorski klub „Pestigrad“, koji predano radi na razvoju slobodnog penjanja i markiranju staza za pjesacenje u Kotoru i okolini. U Kotoru postoji i lijepi gradski park, pored mora. Posjeduje rekvizite za djecu, sa puno klupa za odmor.

Нема коментара:

Постави коментар